İlham veren kaynaklar ve fikirlerHer banyo kat planı için

Planlama herkes için mükemmel bir banyo basit ve mantıklı görünen şeyler çoğu zaman pratikte engellerle karşılaşır. Bunun nedeni, söz konusu taleplerin çok çeşitli olmasıdır. Bu, örneğin bir aile banyosunda, engelsiz bir banyoda, sağlıklı yaşam banyosunda veya çok küçük bir banyoda görülen farklı gereksinimlerle gösterilmektedir. Her tür banyonun ortak noktası, alanı belirleyen banyo düzeninin şekli ve boyutunun planlama yaparken belirleyici olmasıdır.

Banyo kat planı planlama için neden belirleyicidir?

Küçük kat planına sahip banyo

Banyonun kat planı planlamanın temel koşullarını belirler. Bu sadece sağlık açısından önemli olan estetik yönler için değil, özellikle fonksiyonel yönler için de geçerlidir:

  • Küvet, duş, lavabo ve klozet gibi sıhhi tesisat ürünleri nasıl düzenlenebilir ?
  • Ürünler arasında yeterli hareket özgürlüğü nasıl oluşturulabilir?
  • Peki banyoda yeterli depolama alanı nasıl oluşturulabilir?

Bu sorular cevaplandıktan sonra banyonun tam potansiyelini kullanmanın önünde neredeyse hiçbir engel kalmayacaktır.

Ortak banyo düzenleri ve olanakları

Herkes için rüya gibi bir banyo! Bu çok basit olurdu ama yeterli alan olmalı. Parlak dergilerdeki ev örnekleri genellikle benzersiz genişlikte alanlara sahiptir. Ancak genellikle gerçekte durum çok farklıdır. Ya planlar çoktan çizilmiştir ya da banyo düzeni kesin olarak belirlenmiştir. Bu göz önünde bulundurulduğunda farklı kat planı boyutları için birkaç senaryo ve olasılıklar aşağıda bulunabilir.

Küçük kat planına sahip banyo

2 ila 6 m²: küçük banyo düzenlerinin optimum kullanımı

Sunulan alan ne kadar sınırlı olursa tasarım özgürlüğü de o kadar az olur. Bu, örneğin 4 m² kat planına sahip ve bir duş içeren bir banyo için geçerlidir. Akıllı oda tasarımı burada özellikle önemlidir ve fonksiyonel elemanların en aza indirilmesi ilkesini takip etmelidir. Örneğin rezervuar ve koku sifonu gibi cihazların duvarın arkasına konumlandırılmasına yardımcı olur. Bunu, yerden tasarruf sağlayan bir lavabo dolabıyla birleştirmek ek depolama alanı da sağlar.

Küçük banyolarda lavabo ve klozet gibi seramik eşyalar mümkün olduğu kadar dar olmalıdır.

Ayrıca küçük yerleşim planlarına sahip banyolarda fayans boyutu da dikkate alınmalıdır: büyük fayanslar burada daha iyi bir seçenektir. Daha az derz dolgusu sayesinde duvar yapısı daha düzgün olur ve banyo daha büyük görünür. Açık, sıcak renkler ve optimum aydınlatma da özellikle penceresiz banyolarda rol oynar.

Geberit ONE misafir tuvaleti

Dar banyo yerleşim planları için fikirler

Dar yerleşim planlı banyolar için küçük banyo yerleşim planlarıyla aynı gereksinimler geçerlidir. Küvet gerekiyorsa odanın genişliğinde kullanılması tavsiye edilir. Bu durumda en az 170 cm (standart küvet uzunluğu) kadar bir oda genişliğine ihtiyaç vardır.

Tuvaleti yerleştirirken ideal olarak kapının doğrudan görülmesini engellemeli, böylece en üst düzeyde mahremiyet sağlanmalıdır.

Geberit ONE mobilyalı, seramikli ve duvar süzgeçli geniş banyo

20 m² ve üzeri: büyük banyolar için çeşitli seçenekler

En az 20 m² banyosu olan herkes hayallerindeki banyoyu tasarlayabilir. Burada tasarım olanakları konusunda hiçbir sınır yoktur.

Sauna bile düşünülebilir. Peki ya panoramik pencerelerden manzarayı görecek şekilde konumlandırılmış bağımsız bir küvete ne dersiniz?

Mevcut alanı sonuna kadar kullanmak kesinlikle kendi kişisel sağlık vahanızı oluşturmanın en iyi yoludur.

Bir niş içerisine monte edilmiş duvar tipi Geberit Smyle kare klozet

Banyoda alışılmadık kat planları: köşeleri ve nişleri doğru kullanmak

Köşeler ve nişler banyoyu çeşitli şekillerde güzelleştirmeye yardımcı olabilir. Niş büyüklüğüne bağlı olarak, duş veya klozet montajı bariz çözümdür. Bu sayede mevcut alan en iyi şekilde kullanılır ve otomatik olarak doğal bir gizlilik duygusu oluşturulur.

Nişler de depolama alanı olarak mükemmel bir seçenektir ve raf üniteleri veya yüzeylerle donatılabilir. Ayrıca aksesuarları veya dekoratif eşyaları sergilemek için de kullanılabilirler.

Çatı eğimi olan bir odada Geberit Acanto banyo

Çatı katındaki banyolar için ipuçları

Çatı eğimi bulunan bir alanda banyo planlıyorsanız birkaç özel referans değerine dikkat etmeniz gerekir.

Banyo için çatı eğimi en az 35° ve bir kişinin dik durabilmesi için gereken oda yüksekliği iki metre olarak belirlenmiştir. Özellikle duşu monte ederken bu dikkate alınmalıdır. Bunun yerine küvet planlanıyorsa dolduğunda küvetin ağırlığı nedeniyle zeminin taşıma kapasitesinin kontrol edilmesi tavsiye edilir.

Ayrıca lavabo ve klozet monte edilmeden önce neme dayanıklı duvar kaplaması ve sızdırmaz zemin sağlanmalıdır.

Banyo kat planınız için Geberıt çözümleri

Çok azımız banyoda yeterli alanın keyfini çıkarıyoruz. Ortalama olarak bir banyo yaklaşık 2,5 ila 3,5 m² büyüklüğündedir.

Yerden tasarruf sağlayan tasarım ve kompakt Geberit vitrifiyeleri bu boyutlar için doğru çözümleri sunar. Ürün yelpazesinde her banyo kat planı için uyumlu duş çözümleri ile çekici küvetler ve küvet giderleri de bulunmaktadır.

BültenŞimdi kaydolun

Güncel bilgileri alın


Bültenimiz banyonuzun hayatınızı nasıl kolaylaştırabileceğine dair büyüleyici bilgiler ve kullanışlı ipuçları sunar.

Benzer gönderileri okuyun