Banyoda uzun saatler mi yoksa hızlı bir duş mu?
Su? Elbette! Fakat ılık su cildimizle nasıl temas etmelidir? “Banyo yapmak mı yoksa duş almak mı?“ sorusuna herkesin görüşü farklıdır. Bazıları uzun bir banyodan keyif alırken diğerleri duş almaktan daha iyi bir şey olmadığını düşünmektedir. Peki hangisi doğa için daha iyi? Cildi koruyan alternatif ise hangisi?
Çevreyi düşünün
Mevcut istatistiklere bakıldığında duş almak uzun bir banyo yapmaktan üç kat daha fazla su tasarrufu sağlar. Bir küveti doldurmak için ortalama 150 litre suya ihtiyacınız vardır. Ancak beş dakikalık bir duş sırasında - duş başlığına ve duşun süresine bağlı olarak - borulardan genellikle maksimum 50 litre su çıkar. Suyu idareli kullanırsanız yalnızca 30 litre ile harcayabilirsiniz. Elbette, sabunlanırken suyu kapatmayı da unutmayın. Ayrıca: Duş almak, keseniz için de daha elverişlidir. Uzun bir banyo yaparak, normal duş deneyimine göre içme ve atık su maliyetlerine ortalama beş kat daha fazla harcama yaparsınız.
Cildinizi düşünün
Genel olarak şu geçerlidir: Hızlı bir duş, cilt için uzun bir banyodan daha sağlıklıdır, banyo ürünleri dışında. Cildiniz sağlıklıysa cildinize zarar vermeden her gün duş alabilirsiniz. Bununla birlikte, özellikle kuru cildiniz varsa günde birkaç kez, çok sıcak veya çok uzun duş almaktan kaçınmalısınız. Bu, cildin doğal koruyucu tabakasını gereksiz yere yıpratır.
Sonuç
Hızlı bir duş genellikle cilt için daha sağlıklıdır ve çevre için kaynakları daha iyi korur. Ancak, kışları sıcak bir banyo yapmaktan hoşlanıyorsanız bu arada sırada kesinlikle sorun teşkil etmez. Her zaman olduğu gibi: her şey kararında güzel!
Duş almanın mı yoksa banyo yapmanın mı daha iyi olduğu konusunda görüşler büyük ölçüde farklılık gösterir. Bazıları için küvet, standart bir banyonun vazgeçilmez bir özelliğidir. Diğerleri ise kişisel hijyen söz konusu olduğunda duş almayı tercih eder. Küvet ya da duşu tercih etmeniz için beşer nedenimiz var.
Duşun sağladığı 5 avantaj
1. Duş, alışılmadık bir kat planıyla ve çatı eğiminden bağımsız olarak küçük bir alana kurulabilir. Genişlik, uzunluk ve tasarım açısından farklılık gösteren çok sayıda yerden tasarruf sağlayan versiyon vardır. Geniş banyolarda oda ayırıcı olarak da kullanılabilirler.
2. Hemzemin duşlar veya duş tekneleri monte edilebilir. Hemzemin duşa girmek duş teknesine girmekten daha kolaydır. Bu da engelsiz duş imkanı sağlar.
3. Duş, banyo tasarımına uygun hale getirilirse bir oda daha büyük görünebilir. Açılır kapanır bir duş kabini veya cam bir kapının yanı sıra banyo ile duş arasında kesintisiz bir geçiş sağlayan fayanslar burada çok yardımcı olur.
4. Özel tasarım bataryalar, renkli bir duş perdesi veya özel desenli fayanslar gibi çeşitli vurgularla bir duş da göz alıcı hale gelebilir.
5. Duş almak daha hızlıdır ve aynı zamanda daha çevre dostudur çünkü bir küveti doldurmak için gerekenden daha az suya ihtiyaç duyarsınız. Bu da zaman, para ve enerji tasarrufu sağlar. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse: bir küveti doldurmak için ortalama 150 litre suya ihtiyacınız vardır; beş dakikalık bir duş, sabunlanırken suyu kapattığınız takdirde, 3 ila 5 kat daha fazla su tasarrufu sağlar.
Bir küvet daha fazla alana ihtiyaç duyar. Küvet en az 150 cm uzunluğunda ve 70 cm genişliğindeyse, kullanıcılar rahatça uzanabilir. Bu ölçüler modele göre değişiklik gösterebilir.
Küvet aynı zamanda duş almak için de kullanılıyorsa, duş alanı olan bir küvet önerilir. Bunların bir tarafında, kullanıcıların duş alırken dik durmalarını sağlayan dikey bir duvar eğimi vardır.
Küvetin 5 avantajı
1. Banyo yapmak eğlencelidir. Bir aile banyosunda küvet genellikle çocuklar arasında çok popülerdir, çünkü hijyeni eğlenceli bir şekilde hissederler ve etrafa sıçrayabilirler.
2. Küvetin avantajı, banyo yapmakla duş almak arasında seçim yapmak zorunda olmamanızdır, burada her ikisini de yapabilirsiniz. Artık fiziksel olarak uygun olmayan kişiler için, içeri girmeyi kolaylaştırmak için oturaklı ve kapılı küvetler vardır. Küçük bir banyoda köşe küvet iyi bir çözüm olabilir.
3. Küvet konforu temsil eder. Arkanıza yaslanıp rahatlarken kişisel hijyeninize dikkat etmek bir keyiftir. Sağlık jetleri ve spreyleri olan küvetler daha da fazla rahatlama sağlamaya yardımcı olur. Bu da jakuzi için mükemmel bir alternatif sunar.
4. Hoş ve sıcak bir banyo sağlığınız için iyidir. Günlük stresten kurtulmanıza yardımcı olur ve soğuk bir günde vücudunuzu ısıtır. Soğuk algınlığı geçiriyorsanız, banyo kan akışınıza yardımcı olacak ve vücudun doğal savunmasını destekleyecektir. İsterseniz suya banyo yağı da ekleyebilirsiniz. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde kasların ve eklemlerin yükü hafifler. Ayrıca kaslarınızın ağrımasını önlemeye de yardımcı olur.
5. Küvetler gerçekten göz alıcı olabilir. Standart boyutlu küvetlerin yanı sıra, bağımsız küvetler, zemine gömülü küvetler ve çekici bir tasarıma sahip köşe küvetler de vardır. Alışılmadık şekil ve modellerdeki tasarımlar banyolara ekstra bir hava katar.
Tüm aile için konfor: küvetlerin avantajları
- Küvetin avantajı, banyo yapmak ve duş almak arasında karar vermek zorunda olmamanızdır. Artık fiziksel olarak uygun olmayan kişiler için, içeri girmeyi kolaylaştırmak için oturaklı ve kapılı küvetler vardır. Küçük bir banyoda köşe küvet iyi bir çözüm olabilir.
- Küvet konforu temsil eder. Arkanıza yaslanıp rahatlarken kişisel hijyeninize dikkat etmek bir keyiftir. Sağlık jetleri ve spreyleri olan küvetler daha da fazla rahatlama sağlamaya yardımcı olur. Bu da jakuzi için mükemmel bir alternatif sunar.
- Hoş ve sıcak bir banyo sağlığınız için iyidir. Günlük stresten kurtulmanıza yardımcı olur ve soğuk bir günde vücudunuzu ısıtır. Soğuk algınlığına yakalanırsanız, banyo kan akışınıza yardımcı olur ve vücudun doğal savunmasını destekler. İsterseniz suya banyo yağı da ekleyebilirsiniz.
- Alışılmadık formlarda ve modellerdeki küvetler banyoyu güzelleştirir. Standart boyutlu küvetlerin yanı sıra, bağımsız küvetler, zemine gömülü küvetler ve çekici bir tasarıma sahip köşe küvetler de bulunmaktadır.
Duş veya küvet - banyoyu planlarken nelere dikkat etmeli
İyi planlanmış bir banyoda, öncelikle alanın optimum kullanımı, tasarım ve işlevler açısından ihtiyaçlar ve mevcut altyapı (havalandırma, aydınlatma ve sıhhi tesisat) gibi hususlara dikkat edilir.
Kiralık bir dairede banyo, genellikle bir otel odasındaki armatürlere kıyasla farklı gereksinimlere sahiptir. Banyoda ne kadar yer var? Banyo kim tarafından kullanılıyor? Borular halihazırda nereye döşenmiştir? Son olarak, gerçekçi bir bütçeye de ihtiyaç vardır. Planlarınızın mevcut bütçe ile hayata geçirilip geçirilemeyeceğini kendinize sorun.
Bülten Şimdi kaydolun
Güncel bilgileri alın
Bültenimiz banyonuzun hayatınızı nasıl kolaylaştırabileceğine dair büyüleyici bilgiler ve kullanışlı ipuçları sunar.