Yer Kazandıran Sistem
İstanbul'da bulunan Roya Nova projesinde, 11 atık su ve 11 havalık hattı 5 inişe düşürüldü.
Problem: Şaftların oldukça dar olması, projenin en önemli problemiydi. Tek başına yardımcı havalık hatlı bir PVC drenaj hattının montajı bile neredeyse imkansızken, ısı istasyonu gibi diğer sistemlerin de aynı şafta monte edilmesi, işleri önemli ölçüde zora sokmuştu.
Çözüm:Proje danışmanları daha önce Geberit SuperTube sistemini bilmiyor olmalarına rağmen, Geberit’in güçlü marka algısı ve proje çözüm hizmetleri sayesinde, yer kazandıran bu üstün sistemi deneyimleme şansı elde ettiler. Böylece hem maddi olarak hem de zamandan büyük bir tasarruf edilmiş oldu.
Ø160 çapında 11 adet iniş borusu ve Ø110 çapında 11 adet yardımcı havalık, hattı 5 iniş borusuna düşürüldü. Her katta şaftta kazanılan 0.3m2 sayesinde sistemin montajı yapılabildi. Bununla birlikte azaltılan 1632 metre boru ile de hem maddi olarak hem de zamandan büyük bir tasarruf elde edildi.
“Yerden tasarruf sağlayan Geberit SuperTube çözümü sayesinde atık su drenaj sistemini binalarımızın dar şaftlarına sığdırdık. Aynı zamanda bu sistemle malzeme ve işçilikten ekonomik tasarruf sağladık.” Roya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Durası
Teknik Arka Plan
Orijinal planda proje, 11 adet Ø110 yardımcı havalık ile 11 adet Ø160 iniş borularını içeriyordu. Şaftlarda toplam 22 boru vardı. Geberit SuperTube sistemi sayesinde boru çapları ve sayıları azaltıldı. 22 boru yerine 5 adet Ø110 iniş borusu kullanıldı. Her bir şaft içerisinde 0,3 m² alan kazanıldı. Projede toplam 48 m² alan kazanılmış olup, bu projede fazladan 1 daire alanı anlamına gelmektedir. Banyo bağlantılarında 6 adet çatal yerine 1 adet Sovent kullanıldı. Böylece çok daha hızlı ve kolay montaj elde edildi.
Proje Özeti
- Şafttaki yer ihtiyacı : 0,35m2
- Sovent ile şaftta ihtiyaç olan alan: 0.06 m2
- Şaftlardaki yer kazancı: 0.3 m2
- Her kattaki toplam yer kazancı:1,5 m2
- 30 katta kazanılan toplam alan 48m2
- Toplam 11+11 iniş, 5 inişe düşürüldü.