STADYUMLAR PLUVIA İLE GÜVENCE ALTINDA
Pluvia çatı drenaj sistemi çok sayıda futbol stadyumunda kullanılmaktadır. Bunun çok sayıda mantıklı nedeni bulunmaktadır.
Yağmur yağarken, en azından sahadakiler için futbol eğlenceli değildir. Ancak, birçok futbol stadyumunda üzeri kapalı bir seyirci alanı mevcuttur ve birçoğunda Geberit Pluvia çatı drenaj sistemi kuruludur. Sonuç olarak seyirciler kuru kalarak kutlama yapabilirler.
Sistem çatıdaki suyu pota benzeri girişler vasıtasıyla negatif basınç kullanarak emer. Borular hızla tamamen suyla dolar. Kapalı, hızlı akan bir su kolonu oluşturulur. Emiş gücü yüksek bir drenaj kapasitesi oluşturur ve bu nedenle çatıda nispeten az sayıda girişe ihtiyaç duyulur. Bu güç sayesinde su, iniş borularına daha uzun mesafelerde yatay olarak akabilir.
MİMARİ VE İNŞAAT AÇISINDAN AVANTAJLARI
Geberit Ürün Müdürü Andreas Mosebach'a göre bu noktalar, stadyum yapımında sistemin önemli bir avantajıdır. Çatı nadiren tüm stadyumu kaplamaktadır. Saha açık kalır ve duvarlar sadece dışarıdadır. İniş boruları sadece oraya monte edilebilir ve bu da daha uzun yatay boruları kaçınılmaz hale getirir. “Bu nedenle Pluvia, stadyum inşaatı için ideal bir çözümdür.“
Buna ek olarak, tahliye potaları litre olarak yüksek bir kapasiteye sahiptir. “Bir stadyum çatısının geniş bir yüzey alanı olduğunu“ söyleyen ürün müdürü Andreas Mosebach şu şekilde devam ediyor: ““Pluvia drenaj sistemi, az malzeme ile yüksek verim sağlıyor. Böylece tüm stadyum çatısı sadece birkaç iniş borusuyla drene edilebilmektedir” Bu da, sistemin az yer gerektirdiği ve stadyum yapımında önemli bir faktör olan büyük mimari özgürlük sunduğu anlamına gelmektedir. “Stadyumlar genellikle mimari birer vitrindir.”
Pluvia dünya genelinde futbol stadyumlarında kullanılmaktadır. Burada bazı örnekleri bulabilirsiniz.
Allianz Arena, Münih, Almanya
Baselli mimarlar Herzog & de Meuron tarafından tasarlanan ve 2006 yılında açılan Münih'teki Allianz Arena, çağdaş stadyum inşaatının bir simgesi olarak kabul ediliyor. Dış kabuk çatı yüzeyine doğru salınım yaparak, neredeyse 2800 elmas şeklindeki hava yastığı onu süslüyor. Çatı yükleri, betonarme yapının desteklerine 48 çelik kirişten dışa aktarılıyor. Geberit Pluvia çatı drenaj sistemi çatı kasasına kurulmuştur. İniş borularına bağlantısı olarak bükülebilir bağlantı boruları kullanılmıştır. (Fotoğraf: Pixabay)
Bakü Olimpiyat Stadyumu, Bakü, Azerbaycan
Bakü'nün ulusal stadyumu 69.000'den fazla seyirciye ev sahipliği yapmaktadır. Tek bir yapıda futbol stadyumu ve atletizm parkuru bir arada bulunmaktadır. Cepheye monte edilen paneller parlak renklerle parlamakta ve bu nedenle Münih'teki Allianz Arena'yı biraz andırmaktadır. Çelik çatının rüzgar gibi geçici yükler için değil, aynı zamanda sehimler ve gerilmeler için de özel olarak hesaplanması gerekiyordu. Stadın çatı yüzeyinde Geberit Pluvia mükemmel drenaj sağlamaktadır. (Fotoğraf: Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)
Vodafone Arena, İstanbul, Türkiye
Beşiktaş futbol kulübünün yeni evinde 42 000 seyirci oturarak maç izleyebilmektedir. Stadyum, Boğaz'ın Avrupa yakasında konumlu olup, Üsküdar semti manzaralıdır. Anıt koruma sayesinde eski stadyumun bir kısmı güney cephesi ve batı ana giriş kapısı ile korunmuştur. Mimar, eski bileşenleri modern bir konseptle birleştirmeyi başarmıştır. Stadyumun çatısı silikonla kaplanmış cam elyaf membrandan oluşmaktadır. Pluvia, oldukça düz çatıdan yağmur suyunu tahliye etmektedir. (Fotoğraf: DB Architecture & Consulting)
Ulusal Stadyum Varşova, Polonya
Varşova'daki Ulusal Stadyum, 2012 Avrupa Şampiyonası için inşa edilmiştir. 1988 yılında spor müsabakalarının artık yapılmamasına karar verilen, mevcut ancak çökmek üzere olan Dziesieciolecia Stadyumunu temek almıştır. Stadyumun yapımı sistematik olarak iki bölüme ayrılmıştır. Ana tribün prefabrik beton parçalardan oluşmaktadır. Üstünde tekstil membranlı çelik tel ağ çatı yer almaktadır. İç çatı, sahanın üzerine katlanan hareketli bir membran yelkenden oluşmaktadır. Geberit Pluvia sistemi, güvenli çatı drenajı sağlamaktadır. (Fotoğraf: Pixabay)
Cape Town Stadyumu, Cape Town, Güney Afrika
64.000 koltukla inşa edilmiş olan Cape Town'daki Güney Afrika Dünya Kupası stadyumu, Atlantik kıyısına yakın bir konumdadır, aynı zamanda Cape Town şehir merkezine de yakındır. Stadyum, özellikle kavisli lamine cam çatısı ile karakterizedir. Bu, ortasında şeffaf camdan yapılmıştır ve dışta ısı ve ışık yoğunluğunu azaltmak için emaye bir halka bulunur. Çatı, Geberit Pluvia sistemi güvencesi altındadır.